WiseNight-festival 2024 in het Planetarium

WiseNight-festival 2024 in het Planetarium


Op 27 september 2024 neemt het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België deel aan het gratis WiseNight Science Festival. WiseNight is een leuk en inclusief evenement dat wetenschap en wetenschappers op een interactieve manier in contact wil brengen met het publiek.

Wisenight 2024 main graphicWiseNight maakt deel uit van de Europese Nacht van de Onderzoekers, die overal in Europa tegelijkertijd plaatsvindt. Het doel is om te laten zien dat wetenschap draait om passie, teamwork en er is voor iedereen met een onverzadigbare nieuwsgierigheid.

In 2024 zal het Festival WiseNight op twee verschillende plaatsen plaatsvinden:

Tijdens deze twee dagen krijgt het publiek de kans om nieuwe dingen te leren over land-, water- en ruimteonderzoek en om te ontdekken wat het betekent om een (vrouwelijke/niet-binaire) wetenschapster te zijn in het dagelijkse leven.

In het Planetarium van Brussel zullen verschillende activiteiten plaatsvinden:

  • Drie filmsessies in de koepel van het Planetarium:
  • Twee activiteiten met betrekking tot ruimteweer:
    • Alarm in de ruimteweerkamer’: een interactieve rondleiding in het ruimteweerkantoor, waar het ruimteweerbericht wordt voorbereid;
    • Noorderlicht: geniet van een spectaculaire show van het Noorderlicht, terwijl je luistert naar een plaatselijke legende;
  • Lezingen door vrouwelijke wetenschappers, georganiseerd door Soapbox Science Brussels;
  • Live sessies waar je in contact kunt komen met onderzoekers die een Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) beurs hebben ontvangen;
  • Een EU4U-stand die de betrokkenheid van de Europese Unie bij onderzoek en innovatie belicht,
  • Een portrettentoonstelling van wetenschapsters.

Het festival is gratis, maar registratie is vereist voor praktische doeleinden. Voor meer informatie, bezoek de website www.wisenight.eu.

De WiseNight wordt georganiseerd door BeWiSe (Belgian Women in Science) met medewerking van het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Museum voor Natuurwetenschappen van België, het Von Karman Institute en de verenigingen Ekoli en GoodPlanet Belgium. Dit project werd gefinancierd door de Europese Unie.