Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis 2018 – Tentoonstelling ‘Verwondering’

Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis 2018 – Tentoonstelling ‘Verwondering’


Zoals ieder jaar opent het Koninklijk Paleis in Brussel de deuren voor het publiek tijdens de zomer. Van 22 juli tot 2 september 2018, zal “Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis” de tentoonstelling “Verwondering” voorstellen door middel van een originele selectie van kunstwerken, wetenschappelijke instrumenten of duizelingwekkende natuurverschijnselen.

Om deze tentoonstelling te organiseren hebben het Koninklijk Paleis, de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) een beroep gedaan op de tien federale wetenschappelijke instellingen (en dus op de Koninklijke Sterrenwacht van België), het Nationaal Geografisch Instituut, het War Heritage Institute, alsook de afdeling Ruimteonderzoek en -toepassingen en de Belgian Coordinated Collections of Microorganisms van BELSPO.

Bij de selectie van de tentoongestelde voorwerpen werden verschillende criteria gehanteerd: esthetiek, originaliteit, waarde, zeldzaamheid, bezienswaardigheid, vernuftigheid.

Houzeau's heliometer with inequal lenses

De heliometer met ongelijke lenzen (1882) is gebouwd door de firma Grubb volgens de tekeningen van Louis Niesten (1844-1920). Het ontwerp van dit instrument is gebaseerd op een idee van Jean-Charles Houzeau de Lahaie (1820-1888), tweede directeur van de Sterrenwacht , om de Venusovergang van 1882 te waarnemen. Meer informatie: http://www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/ntransit/heliometer.html.

De Koninklijke Sterrenwacht van België zal er twee objecten exposeren: de heliometer met lenzen van ongelijke diameter van Houzeau en een korte video met de zon gefilmd door de SWAP-camera van de ESA-satelliet PROBA2.

Video met de zon in extreem ultraviolet gedurende een periode van 27,28 dagen genaamd Carrington-rotatie. De beelden werden gefilmd tussen 17 september 2014 en 14 oktober 2014 door de SWAP-camera, een instrument aan boord van de ESA-satelliet PROBA2. Het wetenschappelijk centrum van PROBA2 bevindt zich in de Koninklijke Sterrenwacht van België. Krediet: ESA/PROBA2/SWAP. Meer informatie over PROBA2 : http://proba2.oma.be.

Deze twee entiteiten zijn indrukwekkend, zowel vanwege de grootte van de eerste als vanwege de fascinerende beelden van de tweede, en zijn verbonden met de geschiedenis van de Sterrenwacht in het verleden en heden. Beiden wijzen in de richting van de zon en onthullen ons de vele mysteries van onze ster, een wonder van ons hemel.

Praktische inlichtingen:
Koninklijk Paleis, Paleizenplein, 1000 Brussel.
Open van zondag 22 juli tot zondag 2 september 2018, van 10h30 tot 15h45 (laatste toegang)
Gesloten op maandag
Gratis toegang
Aan de ingang zullen veiligheidscontroles gebeuren. Het dragen van een tas (rugzak, draagtas, …) wordt sterk afgeraden.
Website (binnekort beschikbaar): http://www.royalbelspo2018.be/
Persmap