Twee Belgische avonturiers werken samen met wetenschappers van de Sterrenwacht voor klimaatonderzoek
De Belgen Gilles Denis en Nathan Goffart werken samen met klimaatwetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB), de Université libre de Bruxelles (ULB), de Université de Liège (ULiège) en de Geological Survey of Greenland and Denmark (GEUS) tijdens de Nanok expeditie in Groenland in april 2022.
Het avontuur kreeg de naam ‘Nanok’, ijsbeer in de taal van de Inuit en bestaat uit een atypische triatlon: 600 km op ski’s met een polka-slee over de ijsvlaktes langsheen de Poolcirkel, 1000 km zeekajak langs de Oostkust en tenslotte 1 km via een verticale rotswand naar beneden.
Via een GNSS-ontvanger die op de polka-slee van de avonturiers wordt geplaatst, verzamelen Dr. Nicolas Bergeot en zijn collega’s van de afdeling Tijd-Ionosfeer van de KSB satellietmetingen. GNSS, een acroniem voor Global Navigation Satellite Systems, is een satellietsysteem waarmee heel precies posities worden bepaald. De KSB-wetenschappers willen nagaan hoe goed de modellen van de ijslagen overeenkomen met deze satelliet-data.
Voor de ULB zullen Denis en Nathan sneeuw- en cryoconite-stalen nemen. Cryoconite is een soort van steenslag dat bestaat uit stof, roet en microben dat op ijs en sneeuw ligt. De stalen moeten een antwoord geven hoe stof bijdraagt tot de groei van algen en tot hoever het ijs over Groenland reikt en hoe snel het smelt. Bovendien vertellen de stalen ons ook hoe wijdverspreid micro-plastiek is langs de Groenlandse Oostkust.
De ULg en GEUS hebben theoretische modellen opgesteld die weergeven hoeveel ijsmassa dagelijks verdwijnt en erbij komt. Nu willen ze testen of deze modellen goed zijn. Denis en Nathan zullen putten in het ijs graven en kijken hoeveel sneeuw er bijkomt of verdwijnt.
Op 12 maart 2021 vertrekken de 2 vrienden naar het hoge Noorden zodat ze zich goed kunnen voorbereiden voor de expeditie en de experimenten te testen.