Tien jaar lang sterren ontdekken: de Gaia-missie
Op 19 december vieren we de 10de verjaardag van de lancering van de satelliet Gaia van ESA.
De satelliet Gaia begon tien jaar geleden aan zijn missie na de lancering op 19 december 2013. Hij meet herhaaldelijk, en met een ongekende nauwkeurigheid, de positie en beweging van zowel objecten in ons zonnestelsel als van meer dan 1 miljard sterren, en slaagt er ook nog in om deze sterren te classificeren. Het uiteindelijke doel is om in 2030 de 5de en finale catalogus te publiceren, maar ondertussen werden verschillende, steeds betere, versies van de Gaia-catalogus gepubliceerd. De 4de datarelease is nu in zicht en is voorzien voor 2025. In tien jaar tijd heeft Gaia een ware revolutie teweeggebracht in de sterrenkunde en in onze kennis van de structuur, dynamica en evolutie van onze Melkweg en ons zonnestelsel.
Op het departement A&A (Astronomie en Astrofysica) van de Koninklijke Sterrenwacht van België zijn, met de steun van Belspo, vijf onderzoekers betrokken bij de voorbereiding en ontwikkeling van deze missie. En dat sinds 2006, toen het Gaia DPAC (Data Processing and Analysis Consortium) officieel werd opgericht. Er wordt naarstig verder gewerkt aan de volgende data release van Gaia.
De revolutie die Gaia teweegbrengt kun je volgen op de webpagina’s van ESA (https://www.cosmos.esa.int/web/gaia/image-of-the-week) of je kunt er zelf aan deelnemen (https://www.zooniverse.org/projects/gaia-zooniverse/gaia-vari/about/research).