Lancering van Hera: een asteroïde leren afbuigen

Lancering van Hera: een asteroïde leren afbuigen


Brussel, 30 september 2024 – Om de aarde te beschermen tegen asteroïden, neemt de Koninklijke Sterrenwacht van België deel aan de Hera-missie van het Europees Ruimteagentschap, die gelanceerd zal worden op maandag 7 oktober 2024 om 16u52 Belgische tijd (eerste dag van het lanceervenster).

Met als doel de dubbel-asteroïde Didymos is Hera Europa’s bijdrage aan een internationaal experiment op het gebied van planetaire verdediging om de aarde te beschermen tegen de inslag van asteroïden. Daarnaast is het een wetenschappelijke missie die zich richt op de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel. Hera volgt op NASA’s DART-missie in 2022 waarbij met succes een techniek werd getest om asteroïden af te buigen door een inslag op Dimorphos, de kleine maan van het dubbel systeem Didymos.

Infografiek met twee asteroïden en een satelliet in het midden die met pijlen zijn verbonden met een reeks omringende foto's

Missiescenario van Hera

Hera is de eerste Europese planetaire verdedigingsmissie en de eerste die een rendez-vous heeft met een dubbel-asteroïde. Didymos is het kleinste en snelst draaiende asteroïdesysteem dat ooit door een ruimtevaaruig is bezocht. Hera zal geavanceerde instrumenten gebruiken en twee CubeSats, Milani en Juventas, inzetten om de structuur en samenstelling van beide asteroïden te analyseren.

De Koninklijke Sterrenwacht levert een belangrijke bijdrage aan Hera, met name door de ontwikkeling, in samenwerking met het Spaanse bedrijf EMXYS, van één van de instrumenten aan boord, GRASS (GRAvimeter for Small Solar system objects). GRASS zal het eerste instrument zijn dat rechtstreeks de oppervlaktezwaartekracht, een miljoen keer zwakker dan die aan het aardoppervlak, van een asteroïde meet.

Een L-vormig gouden object

Het GRASS-instrument, een geminiaturiseerde ruimtegravimeter.

Aan boord van de CubeSat Juventas zal GRASS in 2027 op Dimorphos landen en gedetailleerde informatie geven over de inwendige structuur en dynamica van het dubbelsysteem. Deze informatie zal worden gebruikt om onze kennis van aardscheerders (de zogenaamde “Near Earth Objects”) te verbeteren en om toekomstige strategieën te ontwikkelen om asteroïden die met de aarde dreigen te botsen af te wenden.

De Koninklijke Sterrenwacht draagt ook bij aan de studie en simulaties van de landing van Juventas op de asteroïde. Het oppervlak van de asteroïde aanraken met het kleine ruimteschip is wetenschappelijk zeer interessant, terwijl de landing zelf extreem uitdagend is vanwege de bijzonder lage zwaartekracht. Daarnaast heeft de Sterrenwacht, samen met VITO Remote Sensing, bijgedragen aan de ontwikkeling en analyse van gegevens van de TIRI warmtebeeldcamera aan boord van het moederschip Hera. TIRI zal beelden maken van Didymos en Dimorphos in het mid-infrarode spectrale bereik om hun oppervlaktetemperaturen vast te stellen en ons te helpen om de thermofysische eigenschappen van de asteroïdes’ oppervlakken en van de gebieden onder hun oppervlakken.

Meer informatie

https://www.heramission.space
https://www.esa.int/Space_Safety/Hera
https://www.esa.int/Space_Safety/Hera/Hera_asteroid_mission_launch_kit
https://www.spacex.com/

Videos over Hera
https://www.youtube.com/watch?v=wXMv-ZU-3zc
https://www.youtube.com/watch?v=8PIwxKma1tw&t=88s
https://www.youtube.com/watch?v=MErloMuo55o

EMXYS- en VITO-websites
https://www.emxys.com/
https://vito.be/en/about-vito

TIRI webpagina
https://remotesensing.vito.be/services/tiri-thermal-infrared-imager-onboard-hera

Onze eerdere mededelingen over Hera en DART
https://www.astro.oma.be/nl/de-koninklijke-sterrenwacht-van-belgie-en-emxys-nemen-deel-aan-de-ruimtemissie-hera-voor-planetaire-defensie/
https://www.astro.oma.be/nl/dart-de-koninklijke-sterrenwacht-van-belgie-neemt-deel-aan-een-planetaire-verdediginsmissie-van-nasa/
https://www.astro.oma.be/nl/dart-inslag-op-een-asteroide-een-mijlpaal-voor-de-koninklijke-sterrenwacht-van-belgie/
https://www.astro.oma.be/nl/succesvolle-testcampagne-voor-het-grass-instrument/