Werkaanbiedingen

De doelstellingen van het klimaatcentrum zijn de volgende: algemene steun verlenen aan klimaatonderzoek in alle Belgische instellingen, de samenwerking tussen disciplines, rond een coherente onderzoeksprogramma, bevorderen en de brug slaan tussen de onderzoekswereld en gebruikers door middel van klimaatdiensten. Om deze doelstellingen te realiseren, werden 7 prioritaire missies geïdentificeerd. De wetenschappelijk directeur zal verantwoordelijk zijn voor de gefaseerde uitrol en vervulling van deze missies.

Lees meer...

We zoeken een collega met interesse in wetenschap die communicatie-initiatieven creatief en innovatief kan benaderen om zo een breed scala aan doelgroepen te bereiken. Als lid van de dienst ben je onze link met de buitenwereld en beantwoord je vragen van het publiek, de pers en de autoriteiten. Verder ga je actief op zoek naar nieuws binnen de instelling door contacten te leggen met de verschillende departementen. Je bent betrokken bij onze vele outreach-activiteiten en vormt een belangrijke brug tussen de KSB (op de site in Ukkel) en het Planetarium (op de Heizel).

In eerste instantie word je ingeschakeld voor het organiseren en promoten van de waaier aan activiteiten die gepland zijn in het kader van het 200-jarig jubileum van de KSB en de 50e verjaardag van ons Planetarium, die beiden in 2026 vallen. Nadien draai je mee als Nederlandstalige medewerker op de dienst.

Lees meer...

Ben je een gemotiveerde en wetenschappelijk geïnteresseerde ICT persoon? Dan is onze ICT job bij de Operationele Directie (OD) Seismologie-Gravimetrie van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) echt iets voor jou!

Lees meer...

De wetenschappelijke dienst “Referentiesystemen en Planetologie” van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is op zoek naar een wetenschapper voor het team “Tijd & Ionosfeer”. De succesvolle kandidaat versterkt het bestaande team op het gebied van de overdracht van tijd en frequenties met GNSS. Hij of zij zal onder andere verantwoordelijk zijn voor de deelname van de KSB aan het Europese navigatiesysteem Galileo. De activiteiten omvatten de kalibratie en het onderhoud van GNSS-meetstations, hun synchronisatie met de lokale realisatie van UTC, UTC(ORB) genaamd, het genereren en analyseren van producten die worden gebruikt om de door de Galileo-satellieten uitgezonden tijdinformatie te controleren, en het opstellen van bijbehorende rapporten. We bieden een vast contract, een competitief salaris volgens de weddeschaal SW2 van het wetenschappelijk personeel van de federale overheid, flexibele werkomstandigheden en aanvullende voordelen. De succesvolle kandidaat zal worden aangeworven in activiteitengroep 1 (wetenschappelijk onderzoek).

Lees meer...

Solar Orbiter is ESA's toonaangevende zonneobservatorium voor de diepe ruimte. Het draait rond de zon in een zeer elliptische baan met een perihelium van minder dan 0.3 au. Een van de belangrijkste instrumenten aan boord van Solar Orbiter is de Extreme Ultraviolet Imager (EUI). EUI is sinds 2020 operationeel en bestaat uit drie telescopen die de corona van de zon in beeld brengen met de hoogste resolutie en het grootste gezichtsveld ooit. Het wetenschappelijk rendement van EUI is tot nu toe dan ook spectaculair geweest. Een aanzienlijk deel van de nominale levensduur van EUI (ongeveer 10 jaar) is verstreken, waardoor het voortdurend bewaken van de gezondheid en de performantie van de EUI-telescopen en hun CMOS-beeldsensoren steeds belangrijker wordt. De lange termijn degradatie van de EUI-sensoren onder EUV-licht wordt bijvoorbeeld gaandeweg beoordeeld.

Om deze lopende EUI-kalibratieactiviteiten te kunnen blijven garanderen, is de KSB op zoek naar een EUI-kalibratiewetenschapper. De geselecteerde kandidaat zal werken binnen het EUI PI team op de KSB, een klein team van vier personen binnen de grotere zonnefysica-groep (SIDC, Solar Influences Data analysis Centre) op de KSB, die ongeveer vijftig mensen met diverse achtergronden telt. De geselecteerde kandidaat zal nauw samenwerken met het internationale EUI consortium buiten de KSB en met gerelateerde projecten en onderzoekers binnen KSB/SIDC.

Lees meer...