Over de Sterrenwacht
De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is een onderzoeksinstelling die ook een aantal opdrachten van publieke dienstverlening vervult. Het is een Federale Wetenschappelijke Instelling (FWI) die tot de POD Federaal Wetenschapsbeleid (“Belspo”) behoort.
De onderzoekers bestuderen zowel de planeet aarde, de zon als de andere objecten uit het nabije en verre heelal. Bij de wetenschappelijke disciplines van de KSB vinden we sterrenkunde, planetologie, geofysica, seismologie, ruimtegeodesie en zonnefysica. De KSB werkt hiervoor samen met talrijke internationale centra.
Sinds 2010 is er een indeling in vier grote onderzoeksthema’s: Referentiesystemen en Planetologie, Seismologie en Gravimetrie, Astronomie en Astrofysica, Zonnefysica en Ruimteweer.
Bij de dienstverlenende activiteiten van de KSB horen de tijddienst, het beheer van het Belgische seismologische netwerk, integratie van het Belgische GNSS-netwerk (Global Navigation Satellite Systems, zoals GPS) in internationale referentiesystemen, het uitvoeren van gravimetrische metingen, het continu observeren van de zonneactiviteit, het voorspellen van het ruimteweer en het verspreiden van informatie over astronomische fenomenen.
De Koninklijke Sterrenwacht beschikt over een rijke bibliotheek en beheert ook het Planetarium op de Heizel.