Geef een naam aan een exoplaneet! – IAU100 NameExoWorlds

Geef een naam aan een exoplaneet! – IAU100 NameExoWorlds


Grijp je kans om een exoplaneet en haar moederster een naam te geven

exologos
In het kader van haar honderste verjaardag, lanceert de Internationale Astronomische Unie (IAU) de mondiale wedstrijd ‘IAU100 NameExoWorlds’ die elk land in de wereld toelaat een naam te geven aan een exoplaneet en haar moederster. Het Belgische IAU100 pilootcomité organiseert deze wedstrijd voor België: particulieren, verenigingen en scholen worden uitgenodigd om, vóór 15 augustus e.k., voorstellen in te dienen via een online formulier te vinden op de website www.NameExoWorlds.be.

In de afgelopen jaren hebben astronomen al duizenden planeten ontdekt, die rond nabije sterren draaien. Sommige van deze exoplaneten zijn klein en rotsachtig zoals de Aarde, andere lijken meer op gasreuzen zoals Jupiter. De meeste sterren in het universum worden wellicht vergezeld door één of meerdere planeten en sommige van deze planeten kunnen fysieke kenmerken hebben die vergelijkbaar zijn met de Aarde, waardoor ze mogelijk geschikt zijn voor het ontstaan van leven.

De Internationale Astronomische Unie (International Astronomical Union, IAU) is het internationaal erkende orgaan voor de naamgeving van sterren en andere hemelobjecten. Ter gelegenheid van haar 100-jarig jubileum lanceert de IAU de IAU100 NameExoWorlds-campagne waarmee iedereen twee namen, met een gemeenschappelijk thema, kan voorstellen. De winnende namen zullen worden toegekend aan een reeds gekende exoplaneet en haar moederster. Het doel van dit initiatief is om het bewustzijn van onze plaats in het heelal te vergroten en mensen aan het denken te zetten over de wijze waarop mogelijke buitenaardse beschavingen naar de Aarde zouden kijken.

België, lid van de IAU, wordt vertegenwoordigd door het Belgische IAU100 pilootcomité, die deze open wedstrijd organiseert: een unieke kans om een exoplaneet en haar moederster officieel te benoemen!

Welke exoplaneet ? Welke ster ?

De IAU kent elk deelnemend land een specifieke exoplaneet en moederster toe. De selectie ervan is gebaseerd op de voorwaarde dat deze ster zichtbaar is vanuit dat land en helder genoeg is om ze met een kleine telescoop waar te nemen.

België heeft de ster HD 49674 en de exoplaneet HD 49674 b toegewezen gekregen. Dit stelsel bevindt zich op een afstand van meer dan 130 lichtjaar in het sterrenbeeld Voerman (Auriga). De exoplaneet HD 49674 b werd ontdekt in 2002. Deze gasreus is tien keer lichter dan Jupiter en draait om haar moederster op een relatief korte afstand, slechts 6 % van de afstand tussen de Aarde en de Zon.

De exoplaneet toegewezen aan België :

Identificatie Rechte klimming Declinatie Sterrenbeeld Type moederster
HD 49674 b 06h51m30.52s +40°52’03.9” Voerman Gele dwerg

Hoe deelnemen ?

Iedereen (particulieren, verenigingen, scholen) kan een naam voorstellen voor de exoplaneet DH 49674 b en een naam voor haar moederster (beide namen moeten gekoppeld zijn aan een thema) door het invullen van een online formulier te vinden op de website www.NameExoWorlds.be en dit vóór 15 augustus 2019 e.k.

De voorgestelde namen moeten beantwoorden aan specifieke criteria. Deze criteria zijn te vinden op de website www.NameExoWorlds.be en ook op de website www.planetarium.be.

Hoe vindt de selectie plaats ?

De nationale campagne vindt plaats van juni tot november 2019. Na het afsluiten van de inzending van naamvoorstellen op 15 augustus, maakt een selectiecommissie een eerste selectie en kiest een maximum van 10 naamcombinaties. Deze namen zullen vervolgens worden onderworpen aan een online stemming van september tot eind oktober 2019. Het winnend voorstel zal vervolgens ter beoordeling worden voorgelegd aan het Organisatiecomité van de IAU, dat de definitieve resultaten in december 2019 zal bekendmaken. De nieuwe namen die aan de exoplaneten zullen worden toegekend, zullen worden gebruikt in combinatie met de reeds bestaande wetenschappelijke nomenclatuur, met vermelding van de nominators.

Meer informatie over de IAU

De Internationale Astronomische Unie (IAU) telt meer dan 13 500 leden (vooral professionele astronomen) uit meer dan 100 landen. Haar missie is om astronomie te promoten en te bewaken in al haar aspecten: onderzoek, communicatie, educatie, ontwikkeling. De IAU is ook de enige internationaal erkende autoriteit voor het toekennen van namen aan hemellichamen en hun topografie. De IAU, opgericht in 1919 in Brussel, is de grootste professionele organisatie van astronomen in de wereld.

Links

Website van de Belgische nationale wedstrijd: www.NameExoWorlds.be
Meer informatie: www.planetarium.be
Internationale campagne IAU100 NameExoWorlds: http://nameexoworlds.iau.org/
Website IAU100: https://www.iau-100.org/

Contacten

Rodrigo Alvarez
Coordinator van het Belgische IAU100 pilootcomité
Verantwoordelijke Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België
e-mail : rodrigo.alvarez@planetarium.be
Tél. : 02 474 70 53
Anne-Lize Kochuyt
Communicatie en publieksevents Planetarium
e-mail : anne-lize.kochuyt@planetarium.be
Tél. : 02 474 70 57