Gelukkige verjaardag PROBA2!!!
Op 2 november vieren we de 10de verjaardag van de ESA-satelliet PROBA2. Een niet geringe prestatie voor deze kleine Belgische satelliet die oorspronkelijk ontworpen was voor een levensduur van slechts twee jaar!
Maar het zou fout zijn om PROBA2 enkel als een technologische missie te zien. Aan boord bevinden zich ook vier wetenschappelijke instrumenten, waaronder twee om de zon waar te nemen: de telescoop SWAP, die beelden maakt van de zonnecorona in het extreme ultraviolet, en de radiometer LYRA, die de totale zonnestraling meet aan hoge tijdsresolutie in vier kanalen van röntgenstraling tot ultravioletstraling.
SWAP en LYRA zijn ontworpen door de Koninklijke Sterrenwacht van België en worden van daaruit ook uitgebaat. Reeds 10 jaar lang hebben deze instrumenten zonne-uitbarstingen waargenomen. Deze waarnemingen, met een hoge tijdsresolutie en een ongezien groot beeldveld, hebben bijgedragen aan het voorspellen van de effecten van de zonneactiviteit op de omgeving van de aarde in de ruimte.
Ook vandaag nog zet een team van wetenschappers aan de Koninklijke Sterrenwacht hun onderzoek verder met de PROBA2-gegevens, die nu bijna een ganse zonnecyclus van 11 jaar omvatten. PROBA2 is nog steeds in uitstekend gezondheid en blijft een van de weinige satellieten die door Europese ruimteweerdeskundigen gebruikt worden om zonne-uitbarstingen te detecteren. En binnenkort zal de PROBA-familie er een nieuwe zonnesatelliet bijkrijgen: PROBA-3 is inderdaad in opbouw en zal gelanceerd worden eind 2021.
Meer informatie over PROBA2 kan gevonden worden op https://proba2.sidc.be