Een Belgisch-Frans-Duits team ontdekt een nieuwe toepasbaarheid van een seismische techniek om toezicht te houden op grondwaterreserves
Het innovatieve aan de methode is dat seismische ruis, dat door de golfslag van oceanen wordt gegenereerd en dat zich doorheen heel de aarde voortplant, gebruikt kan worden om veranderingen in watervoerende lagen te achterhalen: af- of toenames van water gaan respectievelijk gepaard met een stijging of daling van de seismische voortplantingssnelheid doorheen de watervoerende laag.
Na drie jaar onderzoek heeft het internationale team, geleid door Dr Thomas Lecocq, seismoloog aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, een nieuwe seismische methode ontwikkeld die complementair is aan traditionele hydrologische monitoringstechnieken. Het team onderzocht 30 jaar aan seismische ruis dat werd opgemeten door een seismisch netwerk dat werd geïnstalleerd in 1976 in Gräfenberg, in het zuidoosten van Duitsland, en dat vandaag nog steeds operationeel is. De resultaten van deze studie tonen aan dat dergelijke langdurige seismische netwerken gebruikt kunnen worden om fysische veranderingen in de aardkorst te bestuderen en dit over een tijdschaal die tot vandaag nog onbereikbaar was. De methode overbrugt de kloof die bestaat tussen lokale (door waterdrukmeters en zwaartekrachtmeters) en regionale (door satellieten) observaties.
Het team bestaat uit een hydrogeofysicus aan de Universiteit van Rennes (L. Longuevergne) en seismologen aan de Universiteit van Grenoble (H.A. Pedersen et F. Brenguier) en het Duits federaal instituut voor geowetenschappen en natuurlijke rijkdommen (K. Stammler).
De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Scientific Reports op vrijdag 27 oktober 2017 en is « Open Access CC-BY». Ook de gegevens en de gebruikte methode zijn « Open » en consulteerbaar.
Thomas Lecocq, Laurent Longuevergne, Helle Anette Pedersen, Florent Brenguier and Klaus Stammler. “Monitoring Ground Water Storage at Mesoscale Using Seismic Noise: 30 Years of Continuous Observation and Thermo-Elastic and Hydrological Modeling.” Scientific Reports 7, no. 1 (October 27, 2017): 14241.
Link: http://rdcu.be/xK5R
Contactgegevens:
Thomas LECOCQ
Email: Thomas.Lecocq@oma.be
Tel: +32 2 373 03 16