De satelliet Gaia stopt ermee, maar de oogst gaat verder
Gedurende 10 jaar en een half (twee keer de geplande duur van de missie) heeft Gaia meer dan een miljoen gigabytes aan gegevens verzameld over zo’n 2 miljard objecten aan de hemel. Nu reeds hebben deze data onze kennis over de structuur, de samenstelling en de dynamica van onze Melkweg aanzienlijk vergroot.
![Beeld van een sterrenstelsel gezien vanaf de rand](https://www.astro.oma.be/wp-content/uploads/2025/01/MilkyWay_25J14_40KPC_Edge_5K_HighContrast1-1024x1024.jpg)
Artistieke impressie van ons sterrenstelsel, de Melkweg, gebaseerd op gegevens van ESA’s Gaia ruimtetelescoop. Krediet: ESA/Gaia/DPAC, Stefan Payne-Wardenaar – CC BY-SA 3.0 IGO of ESA Standard License.
De satelliet Gaia stopt nu definitief met zijn wetenschappelijke waarnemingen. Maar dit is nog lang niet het einde van dit fantastische verhaal. De Gaia-missie gaat verder met de analyse, de interpretatie en de publicatie van de gegevens.
Het departement Astronomie en Astrofysica van de Koninklijke Sterrenwacht van België heeft bijgedragen aan deze Gaia revolutie vanaf het begin, in 2005, met de oprichting van het Gaia data consortium (Gaia DPAC). En dit in samenwerking met andere Belgische instituten en gefinancierd door BELSPO.
De volgende stap is de publicatie van de vierde Gaia-catalogus (Gaia DR4), gepland voor eind 2026. De vijfde en finale catalogus (Gaia DR5) wordt verwacht in 2030.
Voor meer informatie, lees het ESA-persbericht (in het Engels): https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Gaia/Last_starlight_for_ground-breaking_Gaia