De Koninklijke Sterrenwacht van België en het Nationaal Geografisch Instituut worden samen Partners van het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties

De Koninklijke Sterrenwacht van België en het Nationaal Geografisch Instituut worden samen Partners van het Mondiaal Expertisecentrum voor Geodesie van de Verenigde Naties


Na een gezamenlijke aanvraag hebben de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) de prestigieuze status van ‘Partner van het United Nations Global Geodetic Centre of Excellence’ (UN-GGCE) verkregen. Deze erkenning benadrukt de vele bijdragen die beide instituten leveren aan de vooruitgang van geodesie, de wetenschap van de bepaling van de vorm en de afmetingen van de aarde.

Een logo van een wereldbol met kleurrijke strepen met lauweren eromheen. De expertise binnen de KSB en het NGI wordt dagelijks ingezet om bij te dragen aan diensten zoals rampenbeheer, stedelijke planning, tijdssynchronisatie en duurzame ontwikkeling. Ter erkenning van deze bijdrage werd de prestigieuze status van ‘Partner van het United Nations Global Geodetic Centre of Excellence’ (UN-GGCE) uitgereikt aan de beide organisaties.

De KSB en het NGI vullen elkaar aan en daarom wordt de partnerstatus aan beide instellingen samen toegekend. Het is een erkenning van de belangrijke bijdrage die België levert aan de ontwikkeling van het beheer van ruimtelijke informatie in het algemeen en aan de wereldwijde geodetische gemeenschap in het bijzonder.

Enkele van deze bijdragen zijn:

  • Het opnemen van een actieve rol als voorzitter, covoorzitter of deelnemer binnen UN-GGIM en UN-GGIM: Europe, waarbij wordt bijgedragen aan initiatieven die de nauwkeurigheid en toegankelijkheid van ruimtelijke gegevens verbeteren.
  • Het delen van kennis en informatie als lid van internationale werkgroepen en organisaties zoals EUREF, EPOS, EUPOS, EuroGeographics en het Subcommittee on Geodesy van UN-GGIM.
  • Optreden als Gastland voor het Centrale Bureau van het European Permanent Network (EPN) en als coördinator van het EPN-referentieframe. Het ETRS89-coördinatensysteem, gebruikt door alle landen in de Europese regio, wordt bepaald in België.

Met de erkenning die beide organisaties genieten via de partnerstatus zullen ze nog beter de toekomst van de globale geodesie helpen vormgeven. De erkenning is tevens een eerste stap in de bewustmakingscampagne rond het belang van geodesie en van de globale geodetische bevoorradingsketen voor iedereen.