Cem Berk Senel is laureaat van EOS Pipet 2024

Cem Berk Senel is laureaat van EOS Pipet 2024


Het Vlaamse populair-wetenschappelijke tijdschrift EOS Wetenschap heeft onlangs vijf jonge wetenschappers voorgesteld in zijn wedstrijd EOS Pipet 2024. Elk van hen werd gekozen voor hun belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek. Onder hen is Cem Berk Senel, postdoctoraal onderzoeker aan de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB), die onlangs een artikel publiceerde in Nature Geosciences dat veel media-aandacht trok.

 Cem Berk Senel onder een levensgrote maquette van een Tyrannosorus RexNa een master aan de Technische Universiteit van Istanbul ontwikkelde Cem Berk Senel zijn expertise in atmosferische wetenschappen tijdens zijn post-master aan het von Karman Institute, gevolgd door een doctoraat aan de KSB en de Université libre de Bruxelles (ULB), dat hij in 2023 afrondde. Tijdens zijn doctoraatsthesis ontwikkelde hij samen met Orkun Temel en Özgür Karatekin (beiden ook van de KSB) een model dat het klimaat van de aarde net na de Chicxulub-inslag van 66 miljoen jaar geleden simuleert. Uit paleoklimaatsimulaties blijkt dat het fijne stof dat door de meteorietinslag werd gegenereerd een wereldwijde afkoeling van de planeet veroorzaakte en de fotosynthese van de toen aanwezige vegetatie verstoorde.

De resultaten van dit onderzoek, dat ook werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (Philippe Claeys, Pim Kaskes, Steven Goderis), de KU Leuven en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Johan Vellekoop), werden gepubliceerd in Nature Geosciences op 30 oktober 2023. De publicatie trok veel aandacht van de Belgische en internationale media, wat de grote belangstelling van het publiek en de media voor deze belangrijke bijdrage aan het onderzoek aantoont. Dit onderzoek werd opgenomen in een door Nature samengestelde collectie (Dinosaur 200th Anniversary Collection) en werd door het Smithsonian Magazine geselecteerd voor The Top 10 Dinosaur Discoveries of 2023.

Als laureaat van EOS Pipet 2024, een wedstrijd georganiseerd in samenwerking met de Jonge Academie, heeft hij van de jury, bestaande uit Vlaamse wetenschapsjournalisten en -communicatoren, nog meer erkenning gekregen voor zijn wetenschappelijke werken. Het publiek kan nu via https://www.eoswetenschap.eu/eospipet2024 kiezen wie van hen zij de beste vinden voor de publieksprijs. Men kan stemmen tot september 2024, tot de bekendmaking van de winnaar.

Gefeliciteerd, Cem, en veel succes voor publieksprijs!

Interview van Cem Berk Senel door EOS Wetenschap: https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/cem-berk-senel-ontrafelde-hoe-fijnstof-66-miljoen-jaar-geleden-het-leven-decimeerde
Persbericht “Fijnstof luidde einde dinosauriërs in”: https://www.astro.oma.be/nl/fijnstof-luidde-einde-dinosauriers-in/